A herpesz tünetei és kezelése

Herpesz vírus

A herpesz egy gyakori vírusos megbetegedés, amely a Herpesviridae családba tartozik. Leginkább a Herpes simplex vírus (HSV) típusai ismertek, ezek közül az HSV-1 főként az ajkakon és az arc környékén, míg az HSV-2 a nemi szerveken okoz elváltozásokat. A vírusok hosszú távon a szervezetben maradnak, időszakosan aktiválódva.

A herpesz tünetei és terjedése

A herpesz tünetei változatosak lehetnek, de jellemzően viszkető, fájdalmas hólyagok formájában jelentkeznek az érintett területeken. A hólyagok idővel kifakadnak, és sebekké alakulnak át, végül begyógyulnak. Az első fertőzés jellemzően a legintenzívebb, a későbbi kiújulásoknál éppen ezért enyhébbek a tünetek.

A herpesz terjedése szoros fizikai kontaktus útján történik, ilyen a csókolózás, nemi érintkezés vagy akár közös törölközők és egyéb személyes tárgyak használata. A vírus még tünetmentes időszakban is fertőzhet, amikor az érintett személy nem is tudja, hogy jelen van a szervezetében. Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy a vírust sokan hordozzák tünetek nélkül. A kezelés elsősorban a tünetek enyhítésére irányul. Vannak antivirális szerek, melyek segíthetnek a tünetek súlyosság mértékének csökkentésében, illetve megakadályozzák a további hólyagok megjelenését. Bár ezek a gyógyszerek nem képesek teljesen kiirtani a vírust, jelentősen javíthatnak az életminőségen.

Hogyan előzhető meg a herpesz?

A herpesz megelőzéséhez elengedhetetlen a személyes higiénia betartása és az óvintézkedések alkalmazása. Ez magába foglalja az érintett területek érintkezésének elkerülését, valamint az óvszer alkalmazását szexuális kapcsolatok során. Az immunrendszer erősítése, például egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással, vitaminok szedésével szintén meggátolhatjuk a vírus kiújulását.

Léteznek természetes készítmények is a herpesz ellen?

A herpesz gyógyításához számos természetes készítmény is a rendelkezésre áll, amelyek enyhíthetik a tüneteket és segíthetnek a gyógyulási folyamatban. Valójában ideálisak abból a szempontból is, hogy az orvosi kezelést kiegészítsék, főleg jó ez azoknak, akik előnyben részesítik a természetes terápiákat.

Az egyik legismertebb természetes szer az aloe vera. A növénynek a géles része hűsítő hatású, amikor a herpeszes hólyagokra kenik, és a gyulladás csökkentésében, valamint a sebgyógyulás elősegítésében is jelentős a szerepe. Az aloe vera gél egyaránt enyhíti a fájdalmat és a viszketést is. Kiváló például a Dermaflora Aloe Vera gél, ami hidratálja is a bőrt, miközben táplálja.

Teafaolaj is használható a herpesz tüneteinek kezelésére. Antivirális és antiszeptikus tulajdonságai révén a teafaolaj hozzájárul a vírus terjedésének megállításához és az érintett területek fertőtlenítéséhez. Fontos azonban hígítva használni, mivel tiszta formában irritálhatja a bőrt. A Bálint esszenciális teafaolaj még a gombásodás ellen is remek választás. Ezen kívül a C-vitamin és cink tartalmú étrend-kiegészítők is támogathatják az immunrendszer működését.

A herpesz kezelése és megelőzése nem egyszerű feladat, lényegében folyamatos figyelmet és gondoskodást igényel az érintettek részéről. Az orvosi tanácsok betartása és a megfelelő óvintézkedések alkalmazása elengedhetetlen a vírus terjedésének megakadályozásához és az életminőség javításához.

Dermaflora 0% Aloe veragél 300ml

Dermaflora 0% Aloe vera gél 300ml

95% aloe vera tartalommal - hidratálja, nyugtatja a kipirosodott, irritált bőrfelületet.

Ár: 1195 Ft
Termék adatlap

Bálint Esszenciálisteafaolaj 30ml

Bálint Esszenciális teafaolaj 30ml

Külsőleg alkalmazható a bőr fertőzéses és gombás megbetegedéseinek kezelésére, pattanásra, korpásodásra, száj és fogínygyulladásra, lábfürdőhöz, rovarcsípés okozta viszkető érzés enyhítésére.

Ár: 2690 Ft
Termék adatlap